youtube

Tutustu EGO Sähköskoottereihin videoiden
välityksellä täältä.

Sähköskootterit ja tieliikennelaki

Sähköskootteri, jonka moottorin teho on max 1000 W eikä laitteen huippunopeus ylitä 25km/h saa käyttää Suomessa tieliikenteessä polkupyöräilijän liikennesäännöillä. Sähköskootterin ajamiseen ei tarvita ajokorttia tai liikennevakuutusta eikä sähköskootteria tarvitse rekisteröidä tieliikennekäyttöön.
E-GO Skootterit myydään päällystämättömille teille ja maastokäyttöön ensisijaisesti tarkoitettuna kevyenä sähköajoneuvona. Laite soveltuu hyvin läskirenkaineen vaihteleville tienpinnoille.

HOX! Kuljettajan vastuulla on aina varmistaa, että sähkökulkuneuvo täyttää Suomen tieliikennelain edellyttämät vaatimukset, ennen sen käyttöönottoa ja käyttämistä tieliikenteessä.

Sähköskootterin tekniset vaatimukset tieliikenteessä

Huippukoneen E-GO sähköskoottereissa on kaikki tieliikenteeseen vaaditut varusteet.  Mikäli ajoneuvolain vaatima varuste puuttuu, on se useimmiten helppo itse jälkiasentaa. Äänimerkkiantolaite voi olla esimerkiksi polkupyörän soittokello tai sähköinen äänimerkkilaite ja takaheijastimen/ valon lisääminen skootteriin on helppo ja nopea toimenpide. Huomioi, että ajoneuvolaki hyväksyy myös suoraan ajajaan kiinnitettävät valaisimet ja esimerkiksi otsalamppua tai taskulamppua voidaan käyttää ajovalona.

Linkki Trafin sivuille-sähköiset liikkumisvälineet

Lue lisää sähköskoottereiden vakuuttamisesta 

 

Sähköskootterin vakuuttaminen ja rekisteröinti

Mikäli haluat ajaa tieliikenteessä sähköskootterilla jonka moottorin teho ylittää 1000 W tai sen huippunopeus on suurempi kuin 25 km/h, on se mahdollista rekisteröimällä ja liikennevakuuttamalla sähköskootteri. Varmista ennen hankintaa, että kyseisellä sähköskootterilla on EU-tieliikenne COC-sertifikaatti, joka sallii sen käytön yleisillä teillä koko EU:n alueella. EEC sertifioidun sähköskootterin mukana, toimitetaan EU:n tieliikennehyväksyntä COC- sertifikaatti, joka mahdollistaa skootterin rekisteröinnin ja vakuuttamisen. 

Kolarointitilanteet sähköpotkulaudalla tai sähköskootterilla

Mikäli kolaroit toista tiellä liikkujaa päin olet korvausvelvollinen. Nämä tilanteet korvataan yleensä kotivakuuksen vastuuvakuutuksesta. Jos syyllinen on esimerkiksi autoilija. Korvataan kaikki kolaroinnista aiheutuneet kulut autoilijan liikennevakuutuksesta. Mikäli ajat päihtyneenä ja aiheutat muilla tielläliikkujille vaaratilanteita, seurauksena sakot ja mahdollinen ajokortin menetys.

Tutustu laajaan valikoimaamme E-GO sähköskootterit ja löydä oma itsellesi jo tänään!

Miten vesi vaikuttaa sähköajoneuvoon ja voiko sitä pestä?

Joillakin sähköpotkulaudoilla on IP54 pöly- ja vedenkestävyys luokitus. Painepesu vaatii IP56-luokituksen eikä sitä aina suositella edes polkupyöriin, sillä se voi pilata laakerit. Sähköpotkulaudoilla on moottori, akku, näyttö joten vettä kannattaa välttää.  Vesivahinko jättää jäljen laitteeseen ja jos tämä huomataan korjauksessa, takuu ei kata sitä enää.  Emme suosittele ajamaan sateessa tai vesilammikoiden läpi – vesi ja sähkölaitteet eivät sovi yhteen.

Sähköpotkulaudan lukitseminen 

Sähköpotkulauta kannattaa lukita mahdollisimman hyvin jos sen jättää yksin johonkin. Normaali polkupyörän lukko riittää yleensä jos lauta jätetään vaikka kaupan pihalle. Tietenkin johonkin kiinteään kiinnitettynä.

Vaijerilukon saa yleensä ujutettu etuvanteen tai etuhaarukan ja renkaan välistä. On myös olemassa polkupyöriin ja moottoripyöriin tarkoitettuja levyjarrulukkoja, ääntä tuottavia ja ilman.

Polkupyörään sopivat levyjarrulukot saattavat sopia suoraan sähköpotkulautaan tai sähköskootteriin, mutta reikien koot kannattaa mitata.

Turvallisuus 

Opettele polkupyöräilijän liikennesäännöt. Käytä kypärää, valoja ja heijastimia.

Tutustu uuteen sähköajoneuvoosi ennen ajoon lähtöä. Kokeile jarruja ja jarrutusmatkoja. Tee kääntyvyys testejä ja opettele huomioimaan ympäristö myös. Kun olet tutustunut sähköskootteriisi huolellisesti voit tämän jälkeen varovasti lähteä tutustumaan ”ulkomaailmaan”. 

Yleiset vinkit huoltoon!

Kiristä kaikki mutterit ja pultit säännöllisin väliajoin. Tarkista rengaspaineet. Sähköskoottereissa suositeltu rengaspaine on 1,5bar-2bar. 

Tarkkaile että jarrunestesäilössä on aina jarrunestettä. Pidä cruiserisi puhtaana, pesemällä se kostealla rätillä. Varo vettä joutumasta elektroniikan kanssa kosketuksiin.

Mikäli olet ajanut vesisateessa, vie laite lämpimään ja hyvin ilmastoituun tilaan kuivumaan ainakin yhdeksi päiväksi. Sähkölaitteita ei ole suunniteltu rankassa vesisateessa ajamiseen. 

Helppoa ja hauskaa liikkumista kaikenikäisille! #ekologinen #päästötön #äänetön